Princes Way

Client: Private Residential
Location: Wimbledon, London, SW19
Value: £1,400,000
Contractor: Eurobuild

Situated in the heart of a Wimbledon Conservation Area, this client had dreams of designing their own home as somewhere that their children could grow up and their parents could retire.

Of course this does not come without its challenges and this project is the product of a resilient and resourceful client and the attention to detail and skill that we pride ourselves on at Frost.

A large 1930’s dwelling on the site had been identified by the Local Planning Authority as an important part of the Conservation Area and therefore required a careful intervention to achieve the clients aspirations. However, by carefully stripping the building of later 1950’s and 1980’s additions, we were able to identify the important parts of this heritage and design sympathetic additions which met both the approval of the LPA and the client brief.

The works consisted of façade retention of two elevations of the existing building, with a new 7 bedroom family dwelling over 4 floors carefully knitted in to the building fabric. Adjacent to the main house, a new 2 bedroom property was provided which became home to the clients elderly parents.

Whilst the designs on the external façades of these buildings required restraint and caution, the client gave Frost an opportunity to design an installation which became the focal point of the new home.

The curved staircase became the central pivot of the interconnected spaces around the ground and first floors, and views to the gardens beyond at both levels. The staircase is an intricately designed bespoke installation of individual ply fins, curved steel stringers and inset stainless steel handrails which combine as art in architecture.

Images by Jocelyn Low

< back to projects